Tett på: reprua

Nordic Wind festival har ikke bare som mål å samle musikere og ensembler, men også være en arena for nyskrevet musikk. På avslutningskonserten søndag 12 November kan man høre blåsekvintetten Vindtro og messingkvintetten Majorstua Brass både hver for seg og i samspill, i ett program bestående av uroppføringer av ny musikk for blåsere. Den unge fremadstormende komponisten Maia Viken er en av de utvalgte komponistene som har skrevet til ensemblene, og hun gleder seg stort til å få høre sitt verk «Reprua» spilt av de to ensemblene i forening.

Selve verktittelen kommer fra en elv i Georgia som heter Reprua. Elven er en av verdens korteste, den er bare 18 meter, og munner ut i Svartehavet, forteller Maia. Bak den tilsynelatende unnselige elven på overflaten lurer det et stort dyp, elven oppstår fra dype underjordiske kilder helt ned til 2000 meter. Og alle slike ulike fasetter av vann i bevegelse har inspirert Maia i komponeringen.

Jeg har brukt hvordan vann beveger seg i elver på forskjellige måter som et utgangspunkt for det musikalske materialet. Det er jo en abstraksjon, altså min forestilling om hvordan vann kan høres ut i musikk, alt fra nesten stillestående, til vann i stor bevegelse. Det startet med en assosiasjon; jeg så en dis i bunnen av et lite fossefall, og hvordan det laget en skimring med en regnbue når lyset traff på den rette måten. Opplevelsen ble et utgangspunkt for verket, hvordan kunne jeg beskrive dette i musikk, forteller Maia.

Selve verket er for en kombinert blåsekvintett og messingkvintett, og Maia ser frem til å få høre musikken sin fremført av det store ensemblet.

Det har vært en spennende prosess å komponere verket. Jeg er generelt sett opptatt av enkelhet i musikken, den er ganske klangbasert. Jeg har tidligere skrevet for messingkvintett, og har da litt erfaring med utfordringen som kan oppstå når blåsere møter de langstrakte klangene jeg liker å skrive. Det er kanskje ikke alltid så blåservennlig, men jeg føler meg ganske sikker på at jeg har løst hvordan jeg best skal skrive det for musikerne. Jeg har måttet utfordre meg selv på flere plan, ikke bare hvordan verket skal være, men også hvordan jeg best kan behandle instrumentene og klangene. Besetningen mangler jo litt i både topp og bunnregister, jeg føler den har mye sentrert mot midten, så jeg har jobbet mye med å strekke og tilpasse for å få de klangene jeg ønsker, sier Maia.

Når så komponisten har levert fra seg sine noter så er det opp til utøverne å blåse liv og energi inn i musikken. Det er alltid et magisk og spennende øyeblikk, det er ikke lenger bare komponisten som eier notene, nå skal også musikerne få sette sitt preg på det som skal fremføres og finne sin stemme i musikken.

Jeg håper at Vindtro og Majorstuen Brass ender opp med å se på verket som noe som kan være en naturlig del av et repertoar for blåsere, og at det samtidig også kan kjennes ut for meg at det er representativt for min musikk. Jeg tror jeg har funnet den rette blandingen som gjør at det både er ok å spille for musikerne, samtidig som det er mye av meg fremdeles i musikken. Jeg er veldig spent på å høre prøvene og konserten, avslutter Maia.

Verket kan man få høre på Nordic Wind Festivals avslutningskonsert søndag 12 november kl 18.00 på Sentralen i Oslo. Kom og hør Majorstua Brass, Vindtro,samt årets vinnere av Nordic Wind Competition i en konsert som feirer blåsemusikk!  

Previous
Previous

Tett på: Måker og Kanon

Next
Next

Tett på: Swans reflecting Elephants